fredag 22. mai 2015

KJØKKENHAGEN I MAI

Det går seint i år med tilrettelegging og utplanting i kjøkkenhagen.  Det kalde våte været frister jo ikke til å sette ut noe, og frøene som er sådd spirer seint. I dag kom resten av potetene i jorda. Målet er jo å få det til før 17. mai, men det holdt ikke i år. Litt lite jord har vi som vanlig, men etter en del graving/husbygging borte på gården, så er der jord å hente for oss her ute på Skarvet.
Det er ingen stor åker, men vi har en til på omtrent samme størrelse, og det får holde, Resten kjøper vi.
Nå er både mannen med musklene og jeg veldig fornøyde!
For gleden av å gå i åkeren og hente egne poteter utpå sensommeren er fantastisk.








Sukkererter er også noe vi bruker en del.  Det er godt både i salater, forvellet og som noe godt inn i mellom.  Men jeg har hatt vanskelig for å finne noen god plass for dem, så nå måtte jeg virkelig bruke fantasien.  Resultatet blei en pallekarm med god jord fra gården.
De får ikke så mye formiddagssol her, men fra tolviden og til langt på kveld vil de få rikelig.
Krysser fingrene for en god avling i år. I de to karmene til høgre er det en med gulrøtter (en av to), og purre og salat i den andre.






I mange år hadde vi en stor rot med rabarbra. Det var opprinnelig en avlegger fra gården og min svigermor.
Den har vært trofast, og gitt oss fin avling hvert år.
Men etter hvert som ungene har flyttet hjemmefra har denne ene rota blitt litt for lite.  De vil jo gjerne ha med seg litt når de er hjemom på besøk.
Vi har derfor tatt avleggere, og plantet ut litt her og der.
Så nå har vi rabarbra hele fem plasser rundt om, og jeg tror det blir flere etter hvert.
Rabarbra kan jo brukes til både saft, dessert, suppe, kake, pai og vin.
De er dessuten flotte kantplanter.







Jeg må ta med et bilde av løpstikke også.
Den er veldig fin på denne tiden av året.
Og nå er det rett tid for å høste av den også.
Den blir best når jeg klipper den i tørt vær.
Da kutter jeg bladene i en boks og fryser dem. Noen knuser jeg i olje med stavmikseren og tilsetter litt salt.  Har den deretter over i mørk krukke eller flaske og oppbevarer i kjøleskapet.
Da er det veldig lett å ta til når jeg skal bruke den i matlagingen.
Løpstikke skal brukes med litt forsiktighet.
For mye av den kan gi for sterk smak.
Det er også lurt å ha den i tidelig i tillagingen på samme måte som med salvien. Da blir det en fin og rund smakstilsetting.

onsdag 20. mai 2015

VÅR I HAGEN TROSS KULDE OG REGN

Det er mye å ta seg til i hagen, og det til tross for at jeg ikke har våget å plante noe særlig enda.
Men i dag bar jeg brett etter brett med planter ut av drivhuset, og de skal ikke inn igjen.
Nå skal de få stå der til jeg har fått spadd og renset resten av blomsterbedene.
Det var mye som måtte renses i år.  Og som vanlig er det skvalderkålen som lager det største problemet.  Men jeg hadde også klart å plante en avlegger som viste seg å være noe bortimot et ugress, og som tok helt over i et av de mer sårbare bedene.  Det må vekk før jeg planter noe annet der, og før det blomstrer og frør seg enda mer.
Jeg ble ikke helt ferdig. Gikk vel egentlig lei etter en stund.  Men en tur rundt for å nyte det som er fint i ettermiddagsola ga meg lyst til å fortsette i morgen.  Håper bare at ikke været blir så mye verre.



tirsdag 12. mai 2015

HVEM HAR TID TIL BLOGGING .....

når drivhuset er fullt av planter som skal pottes om, stelles og prates med?
Ikke denne damen, - ser det ut til.
Hun er helt oppslukt av alle plantene sine.
Jeg kom seint i gang med drivhuset i år.  Og da det så skjedde, så fant jeg ut at jeg skulle rydde opp i alle frøposene. Det sto den del igjen etter i fjor og forfjor.
Selvfølgelig spirer ikke alt, men langt mer enn jeg trodde. Så da blir det litt mye å forholde seg til etter hvert.  Alt gikk bra så lenge det var snakk om spiring.  Men da jeg skulle til å plante om i småpotter blei det kaos.  Jeg hadde for lite av både små og litt større potter.  Og det er langt til nærmeste hagesenter. Dermed blei det lange diskusjoner mellom meg og plantene.  De ville over i større potter, og jeg protesterte.  Hvor mange ganger jeg har gått rundt meg selv de to siste ukene er helt umulig å telle.  Altfor mange i alle fall!
Så er det alle de frøene som det ble noe av til tross for utgått på dato!  Hva skal jeg med 20 kirsebærtomater, 15 potter småbladet basilikum, minst like mange cosmos og over 30 levkøyer?
På samme måte er det med purre, isbergersalat, blomkål, salvie og lavendel og mange flere. Når de blir litt større og kan plantes ut, er det ikke lenger noe problem.  Da blir de spredd til venner, familie og arbeidskamerater, og skaper glede.
Drivhuset er ikke helt fullt.  Hadde jeg bare hatt flere hyller og bord, så kunne det blitt enda fullere.
Nå er det gulvet som må ta av for min plantegalskap.  Noe må gjøres!