tirsdag 17. april 2018

KJØKKENHAGEN 2018


Å gjøre kassene i kjøkkenhagen klar for årets sesong er noe av det kjekkeste jeg vet. Jeg går løs med hakke og spade med mer energi enn jeg egentlig har, og fjerner alt som kan tenkes å bli til ugress i løpet av sommeren. Jeg endevender jorda, gjødsler litt, og hilser på hver eneste makk jeg ser. Og så tenker jeg. Tenker på hva jeg skal så i år. Hva skal jeg ha her og der.
Jeg har mest hjemmesnekrede karmer.  De er solide og holdbare i forhold til pallekarmene man kan få kjøpt. Dessuten får jeg dem i den størrelsen jeg vil, og i ubehandlet tre.

I dag  laget husbonden enda en til meg. Det er forresten ikke noe problem å lage den selv når jeg har material på plass. Men ettersom det var jeg som brukte hakke og spade, tok han den letteste jobben .- Lagarbeid!
Til en karm bruker vi fire lange bord 150 cm og 4 korte bord 80 cm. Hvert bord er 15 cm i bredde (standard om du kjøper). Vi bruker 2 bord i høyden for å få en dybde på 30 cm. Vil du ha enda dypere karm blir det tre bord i høyden. Så trenger vi 4 klosser i hjørna til å skru fast borda. Bruk skruer, ikke spiker.
Det er selvfølgelig ikke noe i vegen for å lage karmer med andre mål enn de vi bruker. Her handler det om hvor mye plass man har, og hvordan man organiserer kjøkkenhagen sin.

Etter hvert som karmene er klare, legger jeg over netting slik at ikke kattene skal benytte den fine jorda til toalett. Så står de der da klare til frø og småplanter.  Det meste må vente, men jeg tror jeg vil så gulerøttene i morgen. De trenger jo litt tid på å spire, og jeg forventer ikke mer frost.


Men hva mer skal jeg ha i karmene i år?

Purre selvsagt, og litt salat. Noen grønnkål og selleri, løk og mainepe. Men jeg har jo mer plass.
Jeg skal ikke ha agurk og tomater på friland i år. Det blei bare så altfor mye i fjor. Mye lauv og lite tomater.  Det holder med det jeg har i  drivhusene.

Jeg trøster meg med at jeg kommer vel på noe etter hvert. Det bruker å bli slik, og det har aldri vært noe plass til overs.

Jeg fant i farta ikke noe bilde med oversikt over kjøkkenhagen, men så får det bli til neste innlegg derfra.  Først skal jeg rydde og gjøre meg ferdig med grovarbeidet; omspaing, gjødsling og ellers alt som hører med. Og ute skinner sola inn i mellom. Lykke!

1 kommentar:

  1. Ja, det er godt meg egne kasser. Hagen er ikke helt A4 her for pallekrager heller så det hadde ikke fungert. Netting ja, katter er flotte dyr men i kjøkkenhagen til litt fortret. Jeg har lagt ut plastlokkene alt for å være sikker.
    'Shitt sådd' får man vel ønske deg nå som du er så godt igang :)

    SvarSlett

Bloggarkiv