fredag 22. mai 2015

KJØKKENHAGEN I MAI

Det går seint i år med tilrettelegging og utplanting i kjøkkenhagen.  Det kalde våte været frister jo ikke til å sette ut noe, og frøene som er sådd spirer seint. I dag kom resten av potetene i jorda. Målet er jo å få det til før 17. mai, men det holdt ikke i år. Litt lite jord har vi som vanlig, men etter en del graving/husbygging borte på gården, så er der jord å hente for oss her ute på Skarvet.
Det er ingen stor åker, men vi har en til på omtrent samme størrelse, og det får holde, Resten kjøper vi.
Nå er både mannen med musklene og jeg veldig fornøyde!
For gleden av å gå i åkeren og hente egne poteter utpå sensommeren er fantastisk.








Sukkererter er også noe vi bruker en del.  Det er godt både i salater, forvellet og som noe godt inn i mellom.  Men jeg har hatt vanskelig for å finne noen god plass for dem, så nå måtte jeg virkelig bruke fantasien.  Resultatet blei en pallekarm med god jord fra gården.
De får ikke så mye formiddagssol her, men fra tolviden og til langt på kveld vil de få rikelig.
Krysser fingrene for en god avling i år. I de to karmene til høgre er det en med gulrøtter (en av to), og purre og salat i den andre.






I mange år hadde vi en stor rot med rabarbra. Det var opprinnelig en avlegger fra gården og min svigermor.
Den har vært trofast, og gitt oss fin avling hvert år.
Men etter hvert som ungene har flyttet hjemmefra har denne ene rota blitt litt for lite.  De vil jo gjerne ha med seg litt når de er hjemom på besøk.
Vi har derfor tatt avleggere, og plantet ut litt her og der.
Så nå har vi rabarbra hele fem plasser rundt om, og jeg tror det blir flere etter hvert.
Rabarbra kan jo brukes til både saft, dessert, suppe, kake, pai og vin.
De er dessuten flotte kantplanter.







Jeg må ta med et bilde av løpstikke også.
Den er veldig fin på denne tiden av året.
Og nå er det rett tid for å høste av den også.
Den blir best når jeg klipper den i tørt vær.
Da kutter jeg bladene i en boks og fryser dem. Noen knuser jeg i olje med stavmikseren og tilsetter litt salt.  Har den deretter over i mørk krukke eller flaske og oppbevarer i kjøleskapet.
Da er det veldig lett å ta til når jeg skal bruke den i matlagingen.
Løpstikke skal brukes med litt forsiktighet.
For mye av den kan gi for sterk smak.
Det er også lurt å ha den i tidelig i tillagingen på samme måte som med salvien. Da blir det en fin og rund smakstilsetting.

Bloggarkiv