søndag 28. juni 2020

"Åpen hage" og hagens mange rom

Dette er vel fjerde gangen vi har Åpen hage. I fjor var første gang sammen med hagelaget. Da regnet vi nestenvekk. Derfor valgte vi å framskynde arrangementet med en dag da vi så værmeldinga for søndagen. Og det var et godt trekk! Mellom 40 og 50 mennesker tok turen innom, og det må vi være mer enn fornøyd med i en slik utkant som her hos oss.

Hagen har jo vokst fram litt etter litt fra skrinn skogsbunn, og enda er her problem med å finne dyp nok jord for fruktrær og busker som vil ha godt grep med underlaget. Og egentlig kunne vi nok utnyttet tomta enda mer med planter. Men så langt er det som det er!
Når noen kommer og spør meg ut om hagen, har jeg vanskelig for å forklare strukturen. Derfor blir det til at jeg sier framsida med terrassene, bakhagen med andegården og drivhusa, og "her". "Her" er på en måte inngangen til tomta og til huset.
Derfor legger jeg nå ut oversiktsbilder tatt med drone. Så kan jeg vise til denne bloggen når folk spørr. Jeg skal også lage meg noen ark som folk kan få i hånden når de skal gå rundt om. Vi har jo hagebesøk også utenom slike arrangement.
Fremst i bilde er innkjørselen til tunet. På høgre side ligger leikeplassen (her vises den så vidt). Videre på høgre side er det en garasje med torvtak. Først til venstre ligger ei lita et-roms hytte med terrasse. Deretter kommer garasjen til firhjulingen, med rom for oppbevaring av verktøy og motorsager og alt som hører til, pluss et kjølerom. I bakkant av disse to husa er det hønsehus med hønsegård i tilknytning til vedskjul. Her står også et lite hus for kaldrøyking av kjøtt og fisk. Videre er det et overbygg over peis- og grillplassen. Og til slutt hovedhuset hvor vi bor.
Bakhagen var i utgangspunktet tørkeplass med et lite drivhus vi arvet etter svigermor. Her sto bjørketrærne tett, og det var myr. Men akkurat utenfor kjellerdøra fikk vi lagt restestein av forskjellig slik at vi slapp støvler når vi skulle henge opp klær. I dag består bakhagen av to drivhus med bærbusker, frukttre og rabarbra. Her er litt terrasse og noen karmer vi dyrker urter, gulrot, løk og annet småtteri i. Etter hvert som vi har fått plantene til å trives er dette blitt en lun plass. Andegården ligger nederst til høgre i bilde.

Sett fra sjøsiden sees de to hagene på hver side av huset,og i forkant terrassene. De kommer ikke så godt fram på bilde, men viser vel at her er mer enn nok å jobbe med om bare tid og helse strekker til. Til høgre for huset i forkant står en badestamp.

Da har jeg klart å lage en oversikt tror jeg. Og etter en strålende og varm lørdag med "Åpen hage" nyter jeg akkurat nå at regnet siler ned ute. Da blir alle de gule flekkene på bildene grønne igjen etter tørken. Tror regnet kom godt med både for dyr, planter og mennesker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv