lørdag 10. april 2010

Hvorfor Pelargonium?

Ja hvorfor akkurat Pelargonium? Jeg har fått det spørsmålet mange ganger. Gjerne etterfulgt av: Det finnes jo så mange andre planter som er fine. Dessuten, lukter de ikke litt ekkelt?
Men det er ikke vanskelig for meg å forklare hvorfor jeg liker Pelargonium så godt.
Den har jo vakre blomster i nydelige farger,
Bladene er spennende og varierte, og noen dufter fantastisk godt (og noen litt ekkelt om man kommer borti dem :-)).
Men det har vel også noe med hvor anvendlig den er;  inne og ute.
Og hva med nostalgien. Det er var jo den planten bestemor hadde i sine vinduskarmer. Planter som overvintret noe pjuskete i en nordvendt vinduskarm i et litt kaldt rom, eller bakom en gardin på stuen.
Planter som vår, sommer og høst stod der med den ene blomsterklasen større enn den andre i rosa, hvit og rødt. Nå er det jeg som er bestemor med vinduene fulle av Pelargonium. Så spørs det om barn og barnebarn blir smittet av pellis-feber, eller om de får mer enn nok av dem her hos oss.

7 kommentarer:

Mariann sa...

Jeg er også blitt glad i pelargonier, det er vakre planter. Men problemet med å ha de ute her på vestlandet, er at på mange sorter blir blomstene stygge i regn. La oss håpe at sommeren i år blir sånn at vi ikke trenger bekymre oss for det.
Ha en fortsatt fin helg.

Bjørg 47 sa...

Ja, det er noe med bestemors vinduer. Har ikke store muligheter for vindusplass, men de tre jeg har nå som allerede blomstrer, er til stor glede. Fortsatt god helg

Nanne sa...

Nostalgien har høy kurs hos meg når det gjelder pelargonia, og bestemors vinduer blir veldig levende. Mine 3 blomstrer i kjøkkenvinduet, og de har blitt så store at jeg håper jeg snart kan sette dem ut. Håpet er at vi får en god pelargonia-sommer.

ingridmarie sa...

Enig med deg/dere! Pelargonium er en fantastisk vakker plante! Den er veldig populær i våre naboland Sverige og Danmark også :) Forbinder den med uteliv, kaffe i solsteiken og ellers alt som er bra :) Mine ser ut til å ha hatt det for kaldt i vinter.. satte dem i kjelleren, men de ser ikke ut til å ha likt det så godt..Skal prøve å redde noen, men det blir nok å så nye! Mvh IngridMarie

Røsslyng sa...

Heisann!
Det ligger en award til deg på hagebloggen min
Håper du tar i mot den :)

Kristin sa...

ja, de er jo bare fantastiske:-)
Her på traktene er det litt vanskelig å finne de mer uvanlige sortene... men det kommer vel etterhvert. Den har jo blitt så populær de siste årene, og gartnerene skjønner vel hva kondene vil ha?! Har et "stiklingeprosjekt" i år, og vi får se hvor mange jeg får til å formere. Har også sådd en sort "salma" - det vil vel si lakserosa det ;-)
Ha fine vårdager du også!!
Kristin

Nabodama sa...

Jeg har hatt mine bare noen år, men er like imponert hver vår hvilket liv som bor i de pottene.

Bloggarkiv