søndag 28. april 2024

Rabarbra i april

 

Det er snart mai og rabarbra-tuene, som fikk en spade hestemøkk over seg for tre uker siden, har skutt opp av jorda. Først med sine røde hoder, så med noen små blad, og så er det plutselig blitt en fin bukett. Og nå er de første stilkene blitt til suppe.
Vi har åtte slike tuer med rabarbra rundt om i hagen, og jeg høster
av dem hele våren og deler av sommeren.  Til supper, dessert, kaker, saft, syltetøy og vin.

Vi gir selvfølgelig bort en del av overskuddet, og mange spør etter rot. Vi har tre sorter; jordbær-rabarbra, Viktoria og den gamle sorten jeg fikk som avlegger fra nabogården der min mann vokste opp.  Sistnevnte er absolutt den beste. Når vi planter avleggere av denne  vil den ha god jord å stå i. Den vil stå alene, og den vil ha naturgjødsel minst en gang i året. Vi gir den en god spade rett før den stikker "nesen" opp av jorda i mars/april. Når den er godt etablert, er den ikke til å stoppe. Gir oss trofast det vi vil ha, - og litt til.

Nå har jeg tatt resten av rabarbraen fra i fjor til vin (sammen med hyll-blomst), og det er klart i fryseren til årets avling. Men også til sylting, safting og litt salg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv